Att prata med någon om hur man mår

Print Friendly, PDF & Email

Att prata med någon om hur man mår
Att se eller höra när någon i familjen bli utsatt för våld, eller att själv bli utsatt för våld, är svårt och smärtsamt. Man kan känna sig rädd, arg, ledsen, ensam, illamående, otrygg, skräckslagen eller orolig. Man kan få ont i magen, känna sig stressad, få ångest, hjärtklappning eller ha skuldkänslor. Man kan få svårt att sova eller svårt att koncentrera sig i skolan. Man kanske inte ens kommer ihåg vad som hände. Det kan kännas helt tomt. Inget av det här är konstigt. Alla känslor är ok!
Om man har varit med om något svårt eller skrämmande är det viktigt att få prata om vad som hände, hur det kändes och hur man mår just nu. Då slipper man att bära på alla svåra känslor själv.

Prata medgåstol någon vuxen
Du kan ta kontakt med kuratorn på din skola eller prata med någon annan vuxen som du känner dig trygg med.
Du kan också mejla, chatta eller ringa till BRIS – barnens rätt i samhället. Där får du prata med en vuxen, och du kan alltid vara anonym. För att mejla eller chatta med en vuxen på BRIS går du in på deras hemsida www.bris.se. För att prata med någon vuxen på telefon ringer du till Barnens Hjälptelefon på telefonnummer 116 111.